Algemeen

Circulaire Viti- en Vini-cultuur

‘Circulaire Viti- en Vini-cultuur’, Symposium voor alle wijnbouwers & wijnmakers
Woensdag 4 december 2024, te Syntra-West, Kortrijk

Symposium over circulariteit in de wijnbouwsector, een organisatie van WOW vzw

Op woensdag 4 december 2024 organiseert de WOW vzw, de vereniging voor de West- en Oost-Vlaamse Wijnbouwers, een symposium met als thema “Circulariteit in de wijnbouw”. Dit evenement vindt plaats op de campus van Syntra-West in Kortrijk, voldoende parkeergelegenheid en vlot bereikbaar. Het event start om 13.00 uur, met een afsluiting rond 18.30 uur. Tussendoor wordt er voldoende tijd voorzien om te netwerken en van gedachten te wisselen met collega’s.

Toegang voor alle wijnbouwers voor een democratische prijs, gratis voor leden WOW.

Om een zo breed mogelijk publiek aan te spreken staat het symposium open voor alle wijnbouwers uit Vlaanderen en Nederland en is de deelnameprijs zeer democratisch gehouden: €10/niet-leden, gratis voor leden.

Transitie naar circulaire oplossingen

Met dit symposium wil de WOW wijnbouwers uit Vlaanderen en Nederland informeren en inspireren bij een eventuele transitie naar circulaire oplossingen binnen de wijnbouw, het wijn maken en de commerciële aspecten. Circulariteit gaat verder dan duurzaamheid, biologische en biodynamische praktijken. Maar wat houdt circulariteit precies in? Waarom zijn circulaire oplossingen zo cruciaal?

Brede en praktische inzichten

De sprekers en de aangeboden onderwerpen tijdens het symposium bieden een breed en praktisch overzicht, ondersteund door wetenschappelijke inzichten en het toekomstige wetgevend kader. Diverse praktijkvoorbeelden moeten de deelnemers inspireren om stappen te zetten richting circulaire praktijken in de wijnbouw.

Thema’s en praktische voorbeelden

De onderwerpen die zeker aan bod komen beslaan onder andere waterbeheer, energie-efficiëntie, verwerking van organisch afval, verpakkingsmaterialen, biodiversiteit, monitoring, beschikbare overheidssteun, enz. Er zullen tal van direct toepasbare en vaak lokale oplossingen worden voorgesteld. Om een zo breed mogelijk aantal onderwerpen aan bod te laten komen is de tijd per spreker relatief kort, een kwartier, beseffend dat dit kort is, we willen bij deze eerste kennismaking niet te detaillistisch maken, hiervoor worden toekomstige vervolgsessies voorzien.

Bijdrage aan een betere reputatie van wijnbouw

Met dit symposium willen we onze wijnbouwers helpen om de uitdagingen van klimaatverandering, vervuiling en afnemende biodiversiteit op een verantwoorde en haalbare manier aan te pakken. Zo kunnen we de reputatie van de wijnbouwsector als een inspirerend voorbeeld binnen de landbouw versterken.

Inschrijvingen

Inschrijvingen voor het symposium zijn mogelijk vanaf 1 september, via de website van WOW wanneer ook het gedetailleerde programma zal worden aangekondigd.

Wij hopen u talrijk op woensdag 4 december te mogen verwelkomen voor een inspirerende en informatieve namiddag samen met vele collega’s!

Wijn en Wijngaard nieuwsbrief

Nieuwsbrief Elke twee weken berichten over wijnbouw in Nederland en Vlaanderen per e-mail.