Algemeen

Tweede editie van Gault&Millau Belgische Wijngids en Belgian Wine Awards 2024 voorgesteld  

Door Matthias Vanheerentals

Dag op dag na de eerste editie werd op woensdag 26 juni voor de nationale en internationale media de tweede editie van de Gault&Millau Belgische Wijngids voorgesteld in het Brusselse Maison de la Poste. Daarmee bevestigt Gault&Millau de ambitie om het succes van de eerste editie met een nieuw overzicht van de beste Belgische wijnen als referentiewerk te bestendigen. En dit parallel met de snelle evolutie die de Belgische wijndomeinen blijft etaleren. 

De Belgische wijnbouw zit immers nog steeds stevig in de lift. De tweede editie telt maar liefst 25 bijkomende domeinen en 44 extra referenties wat het totaal op 107 domeinen en 216 referenties brengt. Binnen deze referenties kregen 55 wijnen een “coup de cœur” label en daarvan werden 25 wijnen met een Belgian Wine Award 2024 bekroond. Inmiddels telt België meer dan 290 geregistreerde wijnbouwers die samen ongeveer 890 hectaren wijngaarden bewerken. Ondertussen is er al meer dan 1000 hectare wijngaard aangeplant. Binnen de 10 à 15 jaar wordt verwacht dat dit naar 2000 wijnhectare zal gaan. De komende jaren wordt verwacht dat er miljoenen flessen wijn op de markt gebracht worden.

Betere kwaliteit  
Naast deze kwantitatieve groei stelt de gids een stijging in kwaliteit vast. Er zitten internationale topwijnen tussen. Met tal van Belgian Wine Awards als manifest en smakelijk resultaat. Daarmee zet België zich steeds meer en meer nadrukkelijk op de kaart als prominent wijnland. Heel wat wijndomeinen werden geselecteerd. Wijndomein Beerbosch uit Zwevegem voor eerste maal deel aan de Gault&Millau Belgische wijngids en wordt meteen geselecteerd. De rode wijn ‘Monaco’ uit 2022 van Mikken Urban Winery en een Acolon van Ravenstein uit 2021 behoren tot de vijf beste wijnen van ons land. Veerle Verrue en Arne Pannecoucque zijn de bezielers van wijndomein Beerbosch in Sint-Denijs (Zwevegem).  “We namen voor de eerste maal deel en werden meteen geselecteerd met onze Gewürztraminer. Dit is de tevens de eerste Gewürztraminer die we maakten, we zijn ontzettend trots op deze erkenning” reageren Veerle en Arne. “De Gewürztraminer is een lastige druif in de wijngaard maar hij resulteert in een heerlijk aromatische wijn, typerend lychee, rozen en kruidigheid.”  

Prijzen

Dirk Talpe van Wijndomein Ravenstein uit Wervik viel opnieuw in de prijzen. Zowel hun witte Chardonnay uit 2022 als hun rode Acolon uit 2021 behoren tot de beste wijnen van het land. “Het is een heel mooie erkenning voor ons wijndomein. We zien dat dat naar naambekendheid een enorme troef is. We zijn op dat vlak enorm gegroeid. Het schept veel vertrouwen bij wie onze wijnen wil kopen. We hebben enorm hard gewerkt in de wijngaard. Veel werk, dat mensen soms niet altijd zien, heeft zijn vruchten afgeworpen.”
Domein Cuvelier uit Borgloon viel ook in de prijzen met de Bizjoe Extra Brut 2019. “We hebben heel hard gewerkt”, zegt Yves Cuvelier. “Wij starten met een goede kwaliteit van druiven. We volgen de vinificatie goed op. Het is een leuke erkenning voor onze hele familie. We zijn een echt familiebedrijf.” Mikken Urban Winery uit Roeselare viel voor de eerste keer in de prijzen. “Ik ben heel tevreden met de erkenning”, zegt Marc Dewulf. “Het is een beloning voor het werk. Het is een zwaar en kwetsbaar beroep.  We zijn in de prijzen gevallen met de rode wijn. Het is de vijfde jaar dat ik wijn maak. Ik laat de natuur zijn werk doen. Als je zeer gezonde, oogstrijpe druiven oogt, heb je ook meestal een heel mooi product op de fles. Ik werk ook met hout, namelijk Franse eik.”

Wispelturig klimaat 
Het professioneel team aan deskundige wijnproevers van Gault&Miliau stelt voor de Belgische wijnbouw enerzijds een toekomstbestendige groei vast. Kennis, expertise, drive en passie vormen de motoren achter het huidige momentum van deze snel evoluerende economische sector. De actualiteit leert hen echter anderzijds ook dat door kwalitatieve en duurzame principes gedreven wijnbouw bijzonder kwetsbaar blijft.

Grillen klimaat  
Wie midden in de open natuur werkt en innig verbonden is met het terroir moet ook de grillen van het huidige wispelturige klimaat ondergaan. “Vroege vorst en die eindeloze regenbuien zullen jammer genoeg een impact hebben op jaargang 2024,” aldus CEO Mark Declerck. “We zijn meer dan ooit gemotiveerd om wat we als referentiewerk en als gewaardeerd forum voor de sector gecreëerd hebben, ook in de volgende jaren verder te zetten.” Daarvan zijn deze tweede editie en de Belgian Wine Awards 2024 alvast het concrete bewijs.”

Wijngids

Het succes van de eerste Gault&Millau Wijngids 2023 over het Belgisch wijnareaal bewees de noodzaak om het werk van al deze wijnbouwers te duiden, te bundelen én te eren. De vele positieve enthousiaste reacties bevestigen het nut om actuele kennis en groeiende expertise in een referentiewerk te verzamelen. Daarmee heeft België dankzij Gault&Millau voortaan een volwaardige, jaarlijkse wijngids. Net zoals Frankrijk, Duitsland en Oostenrijk, landen met een voldragen eeuwenoude wijncultuur. Wijnauteurs Gido Van Imschoot en Stefaan Soenen hebben in deze gids onder meer aandacht voor de diverse druivenrassen die in België geteeld worden, zoomen in op terroir, klimaat en geschiedenis van Belgische wijn en bespreken de diverse gecontroleerde appellaties. De gids heeft tot slot extra aandacht voor restaurants die meerdere Belgische wijnen aanbieden. De Gault&Millau Belgische Wijngids 2024 is rijkelijk geïllustreerd en bevat 224 pagina’s.

De teksten van alle wijndomeinen kunnen (naast in de gids) ook geraadpleegd worden via de Gault&Millau Wine Guide Belgium Website. Deze website biedt ook een handige interactieve kaart met de wijndomeinen. De gedrukte gids, met een bespreking van alle geselecteerde wijnen, kan besteld worden via de Gault&Millau webshop.

 

Wijn en Wijngaard nieuwsbrief

Nieuwsbrief Elke twee weken berichten over wijnbouw in Nederland en Vlaanderen per e-mail.