Algemeen

Initiatieven moeten wijnbouw verder stimuleren

Er worden initiatieven genomen om de wijnbouw te stimuleren. De Nederlandse provincie Limburg wil de wijnbouw een duwtje in de rug te geven. Gedeputeerde Jasper Kuntzelaers (PvdA) stelt daarvoor een plan van aanpak op. De Belgische provincie Limburg benadrukt dat investeringen in de wijnbouw alvast loont.

Het aantal wijnbouwers zit in Nederlands Limburg duidelijk in de lift. “We zien een gestage groei”, zegt Jasper Kuntzelaers. “De kwaliteit wordt steeds beter. De ervaring die de wijnbouwen opdoen leidt tot een kwaliteitsverbetering. We willen met onze provincie de goede wijnen nog meer op de kaart zetten.” De Nederlandse provincie Limburg wil de wijnbouw verder stimuleren. “Speciale aandacht gaat naar het Heuvelland omdat daar de combinatie van dit type landbouw en het toeristische element optimaal samenkomen”, zegt Jasper Kuntzelaers. “Nederlands Limburg geldt als één van de grote toeristische provincies van Nederland. Om daar het element wijn en wijnbouw aan toe te voegen, zal de kracht van de provincie meer stimuleren.”

Landschap

De provincie is ook aan het bekijken of het water meer kan opgehouden worden. “We zijn ook aan het bekijken om het water, dat nu van de hellingen afstroomt, beter op te houden, zodat het kan infiltreren. Wijnstokken en graslanden zijn een uitstekende vasthouder van water. Momenteel is er soms wateroverlast. De watercomponent is ook zeer belangrijk. We gaan nu gesprekken aanknopen met de landbouwers. Ik laat me graag informeren met de wijnbouwers. Samen met de wijnboeren kunnen we voor oplossingen zoeken.”

Nieuwe projecten

Daarnaast ligt er een oproep van de Provinciale Staten in de provincie Limburg om te kijken hoe de Nederlandse provincie Limburg nog met andere middelen ook de wijnbouwer kunnen ondersteunen. “Daar is een scala van mogelijkheden denkbaar”, zegt Kuntzelaers. “ We zijn nu aan het verkennen wat we kunnen doen, zoals innovaties introduceren, steun aan jonge wijnbouwers geven en analyse van grondbeleid.

Kennis delen

Jasper Kunzelaers wil ook meer kennis delen. “Dat is belangrijk, zeker in een regio waarin we niet veel hectares hebben, als je het afzet tegen de Duitse en Franse sectoren. We hebben volume nodig om te kunnen werken en innovaties te kunnen doorvoeren. Ik ken weinig grote investeringen vanuit de Rijksoverheid in de wijnbouw. Voor een land als Nederland is de wijnbouw altijd een kleine doelgroep geweest, dat er zelden een specifiek beleid is voor geweest.”

Belgische provincie Limburg

Ook de Belgische provincie Limburg investeerde de afgelopen 10 jaar veel in de wijnbouw. 10 jaar geleden werd een onderzoekscentrum voor de wijnbouw geopend. Daar werd een experimentele wijngaard aangelegd om onder meer verschillende soorten wijndruiven te testen. Daarnaast beschikt de provincie ook over een vinificatieruimte voor wijn om het proces rond vinificatie ook te kunnen opvolgen. “De afgelopen 10 jaar hebben we veel geïnvesteerd in de wijnbouw en de vinificatie”, zegt Inge Moors, gedeputeerde voor de provincie Limburg. “We investeren de wijnbouw in de provincie Limburg door in te zetten op onder andere onderzoek. Het is belangrijk om een basiswijn maken op basis van een internationaal gestandaardiseerd protocol. Zodanig dat we de resultaten van de veldproeven kunnen evalueren Dan kunnen we wetenschappelijke conclusies trekken.”

Investering werpt vruchten af

De investering in onderzoek hebben hun vruchten afgeworpen. “We zijn veel meer kunnen internationaliseren”, zegt Inge Moors. De provincie doet nog een onderzoek voor het maken van een toekomstgerichte mousserende wijn. De provincie gaat ook een consumentenonderzoek doen bij -35 jarigen om te weten wat hun smaken zijn, zodat het vinificatieproces daar meer op kan worden afgestemd. In de Nederlandse provincie Limburg zijn nu  40 professionele wijnbouwers actief met totaal 128 hectare. Er zijn ook grotere domeinen met een oppervlakte van 10 tot 25 hectare.”

Samenwerking

Op het vlak van marketing bundelen de Nederlandse en Vlaamse overheden de krachten via de wijnstraat om de hele regio gezamenlijk te promoten, via de wijnstraat. Maar daar stopt het. Op inhoudelijk vlak en het afstemmen van beleid wordt er nog niet echt samengewerkt. De beide provincies lijken ook niet echt op de hoogte te zijn van elkaars beleid. “Ik weet niet echt hoe het beleid daar precies uitziet”, zegt Inge Moors. “Maar goed, de wetgeving ligt daar ook anders. De regels verschillen.” Jasper Kuntzelaers bevestigt eveneens. “Ik weet niet echt goed hoe het beleid daar verloopt. Misschien moeten we beleidsmatig ook meer samenwerken.”

Door Matthias Vanheerentals

Wijn en Wijngaard nieuwsbrief

Nieuwsbrief Elke twee weken berichten over wijnbouw in Nederland en Vlaanderen per e-mail.