Nu in de komende Wijn en Wijngaard (no 3, 2020) het Portret over het Wijndomein Aldeneyck kan gaan lezen met hoeveel vakmanschap daar de diverse wijnen worden geproduceerd, was het zeker zo interessant om aan de Belgische kant van de Maasvallei te ontdekken hoe bepaalde streekgerechten zich laten combineren met deze wijnen. Ik laat u er met een paar aanbevelenswaardige gerechten kennismaken, die ikzelf heb ontdekt tijdens een vinologen bijeenkomst afgelopen juni die in Maaseik (B) werd gehouden.
Proefnotitie wijndomein Aldeneyk en streekgerechten
14 augustus 2020, door Emmy Hendriks
De streekgerechten uit de Maasvallei
De traditionele en ambachtelijke producten uit de Maasvallei houden van elke tafel, zo wordt beweerd en dus proefden we:
1) Knapkoek
De knapkoek (of knapkook) is een koek afkomstig uit die Maasvallei. In België wordt het beschouwd als een Belgische specialiteit en een erkend streekproduct. De bekendste knapkoek is die van Maaseik. Hij wordt volgens traditioneel recept gemaakt in plaatselijke bakkerijen. De Maaseiker knapkoek is plat en rond. Hij wordt gemaakt met natuurboter en typerend zijn de ruwe suikerkorrels die bovenop mee ingebakken worden.
Ter ere van de knapkoek wordt – op de 1ste zondag van september – jaarlijks het knapkoekfeest georganiseerd. Een knapkoek met een diameter van 3 meter wordt dan met hamertjes stukgeslagen en verdeeld onder het publiek.
Serveer bij de knapkoek een goed gekoelde Pinot Brut.
De Pinot Brut van Wijnhoeve Aldeneyck is een blend van de Pinot Blanc en Pinot Gris.
Zacht goudgele kleur met fijne belletjes. In de neus rijpe peer, geuren van gist, fruitbloesem en gele vruchtenaroma’s en een mineralengeur
Een lange zuivere afdronk met een elegante stijl.
2) Quiche met amandelwalnootkorst, peer, pompoen en Maaseycker kaas voor een heerlijke maaltijd.
Maaseycker kaas is een halfharde kaas, pikant doch zachte specifieke smaak, met slechts 28% vetgehalte.
Nodig voor het maken van de quiche zijn 1/2 flespompoen, 1 grote conference peer, 2 takjes tijm, 200 gr. Maaseycker kaas, 3 eieren, 250 ml room, olijfolie, nootmuskaat, peper, zout en een deeg van 110 g boter of margarine,150 g amandelpoeder, 100 g walnoten, 1 ei.
Bereidingswijze: Maak de quiche op de gebruikelijke wijze. Eerst het deeg waarbij de fijngehakte walnoten met amandelpoeder in het deeg wordt verwerkt. Dan deze bodem beleggen met partjes pompoen, peer en stukjes Maaseycker kaas. Overgiet met het ei-roommengsel en plaats in de oven op 185°C gedurende 35 minuten.
Geef er salade bij.
Serveer bij de quiche de Chardonnay Heerenlaak. Combineert erg goed door het vettige en romige in de wijn met de smaak van de walnoten en de Maaseycker kaas.
De wijn heeft een mooie goudgele kleur. In de geur houttonen, toast, rijpe peer, perzik, bloemig en kruidig. Een volle mollige, vettige smaak, met complexe aroma’s en ragfijne zuren, maakt deze wijn een elegante, verfilmende en stevige wijn.
3) Maaslandse snoekbaars met Maaslands kruidenzout.
Maaslands kruidenzout: Waar de Maas België en Nederland scheidt, ligt een waar kruidenparadijs. Omdat de Maas regelmatig overstroomt, blijft er een voedzame sliblaag achter. Hierdoor is er een grote variatie aan kruiden aanwezig in het Rivierpark Maasvallei. Zo vormen tijm, wilde marjolein, laurier, salie en kaasjeskruid aangevuld met zeezout en peper de ingrediënten van het Maaslands Kruidenzout.
Recept
Nodig voor deze delicatesse zijn de volgende ingrediënten: 600 gr snoekbaarsfilet met vel, 1/2 bloemkool, 1 bos waterkers, 400 gr aardappelen, room, peper en zout, nootmuskaat, Maaslands kruidenzout, olijfolie.
Bereidingswijze: Blancheer de waterkers en hak fijn. Bereid van de aardappelen een klassieke smeuïge puree. Voeg de waterkers bij de puree samen met 3 à 4 lepels licht opgeklopte room. Kruiden naar eigen smaak met peper, zout en nootmuskaat. Kook of stoom de bloemkool in kleine roosjes gaar en bak nadien in olijfolie, kruid met peper en zout.
Kruid de snoekbaars aan beide zijde met het Maaslands kruidenzout en bak in olijfolie, eerst mooi bruin op de velkant, daarna de andere kant. Serveer met de bloemkool en de aardappel/waterkersmousseline.
Serveer bij dit visgerecht De klassieke Riesling
Licht goudgeel van kleur. Een geur van licht petrol, kruidigheid, in de smaak geconcentreerde zuren, sappige en mollige smaak, breed en elegantie in de afdronk.
Dit streekgerecht prijkt op de menukaart van de Brasserie De Beurs in Maaseik met de wijnen van Aldeneyck op de wijnkaart. Naast de bij de streekgerechten genoemde wijnen zijn ook de andere wijnen van de Wijnhoeve Maaseyk geproefd en wel met dit resultaat:
Pinot Brut Rosé 2010.
Een assemblage van drie Pinot-rassen, waarvan 60% Pinot Noir en een assemblage met Pinot Blanc en Pinot Gris. De wijn heeft een zachte zalmroze kleur, fijne belletjes. In de geur rood fruit van kersen en bessen, bloesem en kruidig, mooie smaakbalans, levendige zuren met grote finesse, mineralentoets van de Maaskiezel gevolgd door een erg lange finale.
Pinot Blanc 2017
De wijn heeft voor 20% een malolactische gisting ondergaan om de appelzuren af te ronden.
Fermentatie en rijping 6 maanden sur lie. De wijn heeft een heldere licht gele kleur met een beetje petillant. In de neus rijpe fruitgeuren van de conference peer, abrikoos, kruisbessen en kruidigheid. In de mond mineraaltonen (terroir), mollig, stevig, rijp fruit, peer, met een grote lengte en smaakrijke finale.
Pinot Gris Barrique 2018
Laat geoogste Pinot Gris van de oudste percelen.
Na een lichte kneuzing gedurende 3 uur schilcontact. Fermentatie en rijping gedurende 5 maanden op zijn lie in frans-eiken barriques (een/derde nieuw hout) met een wekelijkse battonage. Hierdoor heeft deze wijn rokerige/fumé en vuursteentonen, expressie van kruidigheid, peper, met rijp geel fruit, perziken, abrikoos en is wat vettig.
Pinot Noir 777 2017 (Het vlaggenschip van het wijndomein.)
De Pinot Noir (kloon 777) is een van de zogenaamde “Dijon”-klonen.
Oorspronkelijk uit Morey St. Denis, wat het hart is van de beste rode wijnen van de Bourgogne. De druiven worden laat geoogst, ondergaan twee – drie dagen een koude maceratie zonder kneuzing op 50C, wat lijkt op de methode maceration carbonique. Na de fermentatie met drie keer per dag remontage, de malolactische gisting na zes weken en daarna 10 maanden gelagerd op Franse eiken barriques, waarvan 1/3 nieuw.
De wijn heeft een licht rode intense kleur. Geuren van hout met aardse tonen, zwart/rood fruit, en wat drop. In de smaak aroma’s van roodfruit, fluweelzachte rijpe tannines en zachte zuren, een mooie balans met veel structuur en terroir expressie.
Nog geen abonnement op WijnenWijngaard? Jammer…