Wijnbouw

Biochar: een onbekende kans voor wijnbouwers

In de afgelopen tien jaar is het product dat we nu kennen als ‘biochar’ sterk gepromoot voor uiteenlopende industriële toepassingen, en de belangstelling voor agronomisch gebruik is exponentieel toegenomen. Toch blijft de inzet ervan binnen de wijnbouwsector opvallend beperkt.

In het kader van het PhysioVigne-project, geleid door de Universiteit van Bourgondië, hebben Nicolas Poly en Benjamin Bois een samenvatting gemaakt van recente wetenschappelijke publicaties over het gebruik van biochar in de wijnbouw.

Wat is biochar?
Het woord ‘biochar’ is een neologisme, afgeleid van biological charcoal (biologische houtskool). Biochar is een vorm van houtskool dat geproduceerd wordt middels pyrolyse: een thermische omzetting van biomassa bij hoge temperaturen en met weinig zuurstof. Het resultaat is een koolstofrijk materiaal dat in de bodem werkt als een spons: het houdt water en voedingsstoffen vast en stimuleert het bodemleven.

Waarom interessant voor de wijnbouw?
Studies tonen aan dat het gebruik van biochar in de wijnbouw duidelijke voordelen heeft, zoals:
– Betere waterretentie en bodemstructuur
– Hogere nutriëntengehalten (koolstof, stikstof, fosfaat, kalium)
– Minder uitspoeling en erosie
– Stimulatie van micro-organismen in de bodem
– Meer opbrengst en minder waterstress bij wijnstokken

Toepassing in de praktijk
De beste resultaten ontstaan bij inwerking in de bodem (ca. 30 cm diep), vooral op zure gronden met weinig organisch materiaal. Oppervlakkige toepassing of lage dosering heeft vaak weinig effect.
Biochar heeft overigens geen invloed op de smaak of kwaliteit van de druiven of wijn.

Duurzaam en circulair
Biochar kan lokaal worden geproduceerd uit eigen snoeihout. Dat levert milieuwinst op: tot 18 g CO₂-reductie per fles wijn. Het is niet alleen inzetbaar als bodemverbeteraar, maar ook als brandstof of als middel tegen bodemziektes.

Voor druiventelers biedt biochar een duurzame manier om snoeiafval te hergebruiken én de wijngaard weerbaarder te maken tegen droogte en bodemuitputting. De techniek is nog weinig bekend, maar zeker het verkennen waard.

Foto: ives-technicalreviews.eu.

Over de auteur: Jenny van Lieshout
Jenny van Lieshout (1980) studeerde Communicatiewetenschappen aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Tijdens haar eerste baan bij een culinaire uitgeverij raakte ze in de ban van wijn. Ze voltooide internationale...
Meer over:
Wijnbouw
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Wijn en Wijngaard nieuwsbrief

Nieuwsbrief Elke twee weken berichten over wijnbouw in Nederland en Vlaanderen per e-mail.