Algemeen

Favoriete regionale wijn en spijs combinaties

WIJN EN SPIJS

Interview door Peetra van der Knaap, registervinoloog met sommelieraantekening

Druivenrassen in Nederland en België, we hebben er legio. Maar welk gerecht eet je nu bij een Johanniter-wijn? En wat past het beste bij Auxerrois? Of Cabernet Cortis-wijnen? We zetten voor u een paar favoriete combinaties op een rijtje, ter inspiratie. Per druivenras geven we een typering van de smaak en van het gebruik. Proost, en eet smakelijk!

Witte wijnen

AUXERROIS Smaak: mild fris | zacht zuur | gele appel | groene peer Als aperitief en past bij: asperges – salades

BACCHUS Smaak: laag fris zuur | zoet fruit | peer | perzik | mango Als aperitief en past bij: lichte zomerse gerechten

CABERNET BLANC Smaak: fris droog |licht zuur |groene appel | kruisbessen | vlierbessen Als aperitief en past bij: salades – geitenkaas

CHARDONNAY Smaak: vol | rond | droog | vanille | appel | wit fruit Past bij: lichte visgerechten – kip – overig wit vlees Hout gelagerde Chardonnay: pasta – vette vis – kalfsvlees

GEWÜRZTRAMINER Smaak: vol rond | rijk fruitig| lychees| gember | kruiden Past bij: Aziatische en kruidige gerechten – ganzenlever – paté – rode schimmelkazen

HELIOS Smaak: fris fruit | lychees | meloen Past bij: lichte gerechten – Aziatische keuken

HIBERNAL Smaak: vol | droog | pittig |limoen Past bij: salades – geitenkaas – wit vis – kip

JOHANNITER Smaak: fris fruitig | peer | appel | limoen Als aperitief en past bij oesters – lichte visgerechten – mosselen – geitenkaas

MERZLING Smaak: fris | vol | fruitig | type Riesling Past bij: asperges – vis – gevogelte

MÜLLER-THURGAU/RIVANER Smaak: droog/off dry |fruitig | rijpe appel | witte steenvruchten | muskaat Als aperitief en past bij schaal- en schelpdieren – salades

MUSCARIS Smaak: steenfruit | grapefruit | vlierbessen | citrus Past bij: Oosterse gerechten | vette vis | blauwe kaas

PINOT BLANC Smaak: fris | fijn | zacht zuur | appel | suikermeloen Past bij: mosselen – asperges – zalm – eiergerechten

PINOT GRIS Smaak: fris | rijp fruit | licht kruidig| honing| gele peer [ tropisch fruit Past bij: Oosterscheldekreeft – risotto – vis – asperges – kalfsvlees

WIJN EN SPIJS Interview door Peetra van der Knaap, registervinoloog met sommelieraantekening Witte wijnen 31

RIESLING Smaak: pittige fruitigheid | fijn zuur | mineralen |steenfruit |petrol (bij verouderen) Droge riesling past bij: volle romige gerechten – gevogelte – kaasfondue – zuurkool Off dry: Aziatische en kruidige gerechten

SAUVIGNAC Smaak: appel | abrikoos |limoen | hint van cassis Past bij: asperges | kruidige groente gerechten

SAUVIGNON BLANC Smaak: strak droog | fris| groene appel | kruisbessen Past bij: salades – geitenkaas – wit vis – kip

SIEGERREBE Smaak: lychees | grapefruit | perzik Past bij: verse vis – pittige curry – zachte kazen

SOLARIS Smaak: vol |rond| ananas | banaan |tropisch fruit Past bij: Sint jakobsschelp – rivierkreeftjes – forel

SOUVIGNIER GRIS Smaak: licht kruidig | meloen | appel | limoen Past bij: risotto – visgerechten – gevogelte

WÜRZER Smaak: kruidig| lychees | passievrucht | peer Past bij: Aziatische gerechten – geroosterde kip – rijke salades Rode wijnen

Rode Wijnen

ACOLON Smaak: droog | zacht | rood fruit | kruiden Past bij: milde vleesgerechten – kip – kalkoen

CABERNET CANTOR Smaak: zwarte bessen | rood fruit | salmiak Past bij: rosbief – lam – varkensvlees

CABERNET CORTIS Smaak: rood fruit | kersen | cassis Past bij: gegrild vlees – wild – stoofschotels

CABERNET NOIR Smaak: vol droog | kersen | kruidnagel | jeneverbessen Past bij: stoofschotels – gebraden gevogelte

CABERNET SAUVIGNON Smaak: strak |streng | zwarte bessen Past bij: lam – rundvlees – wild – gevogelte – vlees van de grill – harde kaas

DORNFELDER Smaak: frambozen | bessen | bramen | kersen Past bij: aperitief (licht gekoeld in zomer) – gegrilde groenten – wit vlees – licht rood vlees

FRÜHBURGUNDER Smaak: bramen | cassis | zure kersen Past bij: gevogelte – aardse gerechten – lam

MONARCH Smaak: rond | licht kruidig | kersen | bosbessen Past bij: pasta – rood vlees

LÉON MILLOT Smaak: vol | kersen | aardbeien Past bij: pasta – aubergine – gegrilde groenten

PINOT NOIR Smaak: soepel fruitig | aards | rode bessen | aardbei |licht stroef Past bij: tonijn – eend – rosbief – kalfsvlees

PINOTIN Smaak: rood fruit | kersen | licht wrang Past bij: wild gevogelte zoals eend, duif en fazant

REGENT Smaak: krachtig | vol | bramen | kersen | blauwe bessen | cederhout Past bij: pasteitjes – wildgerechten – lam

RONDO Smaak: rond | sappig | zwart fruit |kersen Past bij: pasta -wit vlees – milde kazen

SATIN NOIR Smaak: bramen | zwarte bessen | zwarte peper Past bij: gegrilde zalm – paddenstoelen – kalfsvlees

Interview door Peetra van der Knaap, registervinoloog met sommelieraantekening

Dit artikel verscheen in Wijn en Wijngaard 2022-2 Kijk voor meer kennis artikelen in het archief. 

Wijn en Wijngaard nieuwsbrief

Nieuwsbrief Elke twee weken berichten over wijnbouw in Nederland en Vlaanderen per e-mail.