Algemeen

Onderzoek naar de effectiviteit van biologische bestrijdingsmiddelen

Een groep wijnbouwers, voornamelijk hobbyboeren, heeft via de Wetenschapswinkel van Wageningen Agricultural University (WAU) onderzoek aangevraagd naar de effectiviteit van biologische bestrijdingsmiddelen, met name trichoderma, tegen valse en echte meeldauw en botrytis. Het literatuuronderzoek is inmiddels afgerond, en in het voorjaar begint een praktijkonderzoek bij tien Nederlandse wijngaarden.

Het onderzoek heeft veelbelovende biologische bestrijdingsmethoden geïdentificeerd voor het beheersen van de belangrijkste ziekten in de wijnbouw, zoals meeldauw, valse meeldauw en grauwe schimmel. De methoden zijn beoordeeld op hun effectiviteit, bijwerkingen, gebruiksgemak en kostenefficiëntie. Door de levenscycli van de ziekteverwekkers te bestuderen, gesprekken te voeren met Nederlandse wijnbouwers en de biologische bestrijdingspraktijken in de druiventeelt te analyseren, biedt de studie waardevolle inzichten voor duurzaam ziektebeheer.

Hoewel er een breed scala aan biologische bestrijdingsmethoden beschikbaar is, blijkt uit de evaluatie dat slechts acht van deze methoden in Nederland zijn goedgekeurd. Van deze acht is er één echter nog verboden voor gebruik in de druiventeelt. Dit benadrukt dat biologische bestrijding nog in ontwikkeling is. Ondanks uitgebreid onderzoek naar nieuwe biologische middelen, zijn gestandaardiseerde producten en methoden nog niet beschikbaar op de markt, wat de brede toepassing en commercialisatie bemoeilijkt.

Daarnaast tonen verschillen in goedkeuringen door regelgevende instanties extra obstakels. Sommige producten die in Nederland zijn goedgekeurd, kunnen voor specifieke ziekten minder breed worden ingezet dan in andere landen. De strikte EU-regels voor fungiciden vormen een extra belemmering voor markttoegang. Als gevolg hiervan worden veel producten hergeclassificeerd als biostimulanten of bodemverbeteringsmiddelen, waardoor ze onder soepelere eisen de markt kunnen betreden.

Deze analyse benadrukt de noodzaak voor verdere ontwikkeling van gestandaardiseerde biologische bestrijdingsmiddelen en een meer geharmoniseerd regelgevingskader om de effectieve en consistente toepassing ervan in de EU te bevorderen.

De producten die voor verdere evaluatie door Wageningen Open Teelt (OT) in opdracht van Wijnbouwers der Lage Landen zijn geselecteerd, tonen veel potentieel om belangrijke uitdagingen in de Nederlandse wijnbouw aan te pakken. Toekomstige experimenten zullen de resultaten verder verfijnen en ervoor zorgen dat de aanbevelingen praktisch en toepasbaar zijn voor de doelgroepen.

Over de auteur: Jenny van Lieshout
Jenny van Lieshout (1980) studeerde Communicatiewetenschappen aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Tijdens haar eerste baan bij een culinaire uitgeverij raakte ze in de ban van wijn. Ze voltooide internationale...
Meer over:
Algemeen
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Wijn en Wijngaard nieuwsbrief

Nieuwsbrief Elke twee weken berichten over wijnbouw in Nederland en Vlaanderen per e-mail.
Deze website maakt gebruik van functionele en analytische cookies. Deze cookies maken het gebruik van deze site zo prettig mogelijk in het gebruik. U hoeft bijvoorbeeld niet steeds opnieuw gegevens in te voeren en kunnen wij u optimaal bedienen met goede artikelen.Meer infoIk ga akkoord