Algemeen

Oproep online cursus zachte snoei

Van oudsher worden wijnstokken in Nederland volgens de gebruikelijke manier geleid en gesnoeid zoals we dat bij omringende landen zien, waaronder Duitsland. Daar treffen we voornamelijk enkel of dubbel guyot maar ook cordon, en dan meestal in een ‘vertial shoot positioning’ (VSP) systeem. Deze snoeiwijze komt eigenlijk voort uit de wens om gedeeltelijk machinaal te kunnen werken, een grote opbrengst te bereiken en het snoeiwerk zo eenvoudig mogelijk te maken. Inmiddels is bekend dat dit niet altijd de beste en meest duurzame manier is voor de wijnstok. De online cursus Zachte snoei onder leiding van Piet van Rijsingen gaat hier dieper op in en leert wijnbouwers hoe het ook anders kan.

Over zachte snoei
Vroegtijdig afsterven door ziekten zoals Esca komt steeds vaker voor en de wijnstokken worden om de 25 – 30 jaar vervangen. Het heeft alles te maken met het creëren van veel snoeiwonden bij ons huidige teeltsysteem waarbij de sapstroom op den duur gehinderd wordt om de vruchtbare ogen te bereiken met als gevolg slecht uitlopen en minder opbrengst. Door grote snoeiwonden kunnen ziekten ook gemakkelijker de plant binnendringen.
In bepaalde landen waar men nog de traditionele teeltvorm hanteert, gaan wijnstokken veel langer mee. Hoe komt dat? Hier treedt blijkbaar geen blokkade van de sapstroom op. Marco Simonit en Pierpaolo Sirch onderzoeken al 30 jaar oude wijnstokken en hebben hieruit de “zachte snoei” ontwikkeld die de aloude principes in ere herstelt. Hoe dat werkt en wat de voordelen zijn, komt in de cursus uitgebreid aan bod met veel beeldmateriaal.
We bekijken de opkweek van de jonge plant en laten zien hoe we ons systeem kunnen ombouwen door het maken van nieuwe “uitgangen” voor de sapstroom.

In de online cursus komen alle aspecten van de zachte snoei aan bod met veel filmmateriaal, foto’s en animaties. Je ontvangt ook een snoeipakket dat na aanmelding opgestuurd wordt.
Klik hier voor meer info.

 

Wijn en Wijngaard nieuwsbrief

Nieuwsbrief Elke twee weken berichten over wijnbouw in Nederland en Vlaanderen per e-mail.