Patrick Nijs, oprichter van Wijnfaktorij, de urban boutique winery in het hart van Antwerpen, verbouwt op een zo natuurlijk mogelijke manier druiven en maakt er met dezelfde filosofie wijnen van. Een regeneratieve manier van denken en handelen ligt hieraan ten grondslag.
Wijnfaktorij heeft in korte tijd naam gemaakt in België en daarbuiten, en heeft al meerdere prestigieuze onderscheidingen ontvangen. In 2023 werd de beste Belgische rode wijn bekroond in Gault&Millau, gevolgd door de titel voor de beste Belgische witte wijn in 2024. Ook buiten België vinden gastronomische restaurants steeds vaker hun weg naar de wijnen van Nijs.
Het succes van Wijnfaktorij is volgens de wijnbouwer en wijnmaker te danken aan een unieke identiteit die voortkomt uit een gezond ecosysteem. “Door de biodiversiteit onder en boven de grond te stimuleren, herstellen we de bodem en zorgen we voor een vruchtbare basis voor gezonde druiven. Dit resulteert in wijnen die de expressie van het koele klimaat en het Hagelandse terroir weerspiegelen,” aldus Nijs.
Tijdens het wijnbouwcongres van 16 mei 2025 in Maastricht, belicht Nijs de link tussen regeneratief denken en kwaliteitswijn. Veel bodems in de landbouw zijn uitgeput door intensieve praktijken en hebben herstel nodig. Volgens Nijs is de bodem veel meer dan alleen de basis voor de wortels van een plant: “Bodem is voeding, water, en bovenal leven. Een gezonde bodem leidt tot gezond fruit, en gezond fruit is de basis voor kwaliteitswijn.”