Vermarkten

Vanessa Vaxelaire verkozen tot ‘Wine Lady of the Year 2025’

Vanessa Vaxelaire is uitgeroepen tot ‘Wine Lady of the Year’, een prestigieuze titel die sinds 2015 jaarlijks wordt toegekend aan een vrouwelijke professional die zich onderscheidt in de wijnsector. Deze erkenning, georganiseerd door Home & Table by Meyhui, Foodprint en de Club Prosper Montagné, zet vrouwen in de schijnwerpers die met kennis, doorzettingsvermogen en finesse bijdragen aan de ontwikkeling van de wijncultuur.

Als drijvende kracht achter het wijndomein Château de Bioul, een historisch kasteel in de provincie Namen dat al generaties lang in haar familie is, heeft Vanessa Vaxelaire een belangrijke invloed gehad op de Belgische wijnwereld. Samen met haar echtgenoot Andy Wyckmans richtte ze in 2009 een elf hectare grote wijngaard op, met nadruk op duurzaamheid en biologische wijnbouw.

Sinds zomer 2024 is Vanessa Vaxelaire bovendien voorzitster van de Association des Vignerons de Wallonie, waar zij zich inzet voor de verdere groei en promotie van Waalse wijnen.

Met haar innovatieve benadering, die zich richt op ziektebestendige druivenrassen en een pure, duurzame productiemethode, bewijst ze dat traditie en innovatie hand in hand kunnen gaan. Onder haar leiding is Château de Bioul uitgegroeid tot een veelzijdige wijnbeleving, met wijntoerisme, een restaurant en gastenkamers.

De verkiezing tot ‘Wine Lady of the Year’ is een erkenning van professionaliteit, passie en impact binnen de wijnsector. De prijs richt zich op vrouwen die een significante bijdrage leveren aan de wijnwereld en anderen inspireren om hetzelfde te doen. Met deze onderscheiding volgt Vanessa Vaxelaire een indrukwekkende lijst van voorgangsters: Vicky Corbeels (2015), Virginie Saverys (2016), Sybille Troubleyn (2017), Kristel Balcaen (2018), Simonne Wellekens (2019), Alice Bown (2020), Carol Duval-Leroy (2022), Ona Rombaut (2023) en Joyce van Rennes (2024).

Over de auteur: Jenny van Lieshout
Jenny van Lieshout (1980) studeerde Communicatiewetenschappen aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Tijdens haar eerste baan bij een culinaire uitgeverij raakte ze in de ban van wijn. Ze voltooide internationale...
Meer over:
Vermarkten
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Wijn en Wijngaard nieuwsbrief

Nieuwsbrief Elke twee weken berichten over wijnbouw in Nederland en Vlaanderen per e-mail.