Algemeen

Wijnbouwcongres 2025: duurzaam, innovatief en toekomstgericht

Op 16 mei 2025 vormt Maastricht het decor voor een inspirerend wijnbouwcongres waarbij de toekomst van de wijnbouw in de Lage Landen centraal staat. Beleidsmakers, wijnbouwers, onderzoekers en wijnliefhebbers uit Nederland en België komen samen om inzichten, ambities en innovaties te delen.

Het programma is zeer gevarieerd en belicht de wijnbouw van de Lage Landen vanuit diverse invalshoeken.

Wijnhistorie
Mariëlla Beukers, historica en vinoloog, presenteert een boeiend verhaal over de vroegste wijngeschiedenis van de Lage Landen. Hoogleraar en terroir-expert Kees van Leeuwen toont op zijn beurt hoe kennis van het verleden kan helpen in de voorbereiding op de toekomst van de wijnbouw en hoe wijnboeren zich kunnen blijven aanpassen aan de veranderende omstandigheden.

Duurzaamheid
Duurzaamheidsexpert Vicky Corbeels presenteert de resultaten van haar onderzoek naar milieuduurzaamheid van wijnbouw in koele klimaten. Ze biedt waardevolle inzichten die wijnboeren ondersteunen om hun productie niet alleen ecologisch verantwoord, maar ook economisch rendabel te maken. Wijnmaker Patrick Nijs sluit hierop aan met zijn toepassing van regeneratieve wijnbouw, waarbij hij de link legt tussen regeneratief denken en de kwaliteit van wijn. Ook professor Ghislain Houben en Katia Welvaert leveren een bijdrage aan dit duurzame verhaal: zij onderzoeken plantvitaliteit en delen hun visie op het produceren van non-residu wijn.

Ondernemen
Druiven telen en wijn maken in Nederland en België anno 2025 brengt de nodige uitdagingen met zich mee. Wijnmaker en -adviseur Stan Beurskens vertelt hoe wijnmakers hun bedrijf kunnen professionaliseren om succesvol te blijven in een dynamische markt.

Wet- en regelgeving
Als bestuurslid van de Vereniging Nederlandse Wijn Producenten (VNWP) richt Simon Crone zich voornamelijk op regelgeving en gewasbescherming. Tijdens zijn presentatie geeft hij een update over de wet- en regelgeving rondom etikettering. Daarnaast zal ecoloog Pieterjan van der Hulst, directeur Programma’s en Projecten bij Provincie Limburg, een inkijk geven in het provinciaal beleidsplan voor de Limburgse wijnbouw.

Gastronomie
Peter Klosse, grondlegger van de Academie voor Gastronomie en bekend als ‘smaakprofessor’, zet zich al jaren in voor het bevorderen van de gastronomische cultuur in Nederland. Tijdens zijn presentatie gaat hij in op de rol van Nederlandse wijn aan tafel.

Wijntoerisme
Nele Bylois, onderzoeker vrijetijdseconomie, presenteert de recente ontwikkelingen rondom Europa’s meest noordelijke en duurzame wijnstraat.
Ondernemer en belevingsspecialist Joppe Theunis ziet in wijnbouw en toerisme een krachtig duo, en laat zien hoe je met originele vormen van belevingstoerisme nieuwe doelgroepen kunt bereiken.
Camille Oostwegel sr. doopte Château St. Gerlach en Château Neercanne om tot wijnkastelen en legt uit hoe je komt tot een imago dat veel wijntoeristen aantrekt.
Tot slot spreekt Pierre Gubbels van Wijndomein Heerenhuys d’r Pley over het succesverhaal van Noorbeek als bloeiend wijndorp.

Muziek
Operazangeres Lien Haegeman combineert muziek, wijn en wetenschap. Muziek kan een glas wijn niet alleen anders doen smaken, maar blijkt ook invloed te hebben op hoe druiven groeien en rijpen. Met voorbeelden uit de wetenschap en de praktijk toont ze aan hoe harmonie tussen klank en smaak tot een diepere, rijkere wijnervaring kan leiden.

Wijnproeverij
Het dagprogramma wordt afgesloten met een proeverij van Limburgse wijnen.

Het congres wordt geopend door wethouder John Aarts namens de stad Maastricht. Dagvoorzitters Jules Odekerken en Antoon Balis zorgen voor een soepel verloop van de dag en als Wahlwiller wijnkoningin zal Bianca Krekels het programma op muzikale wijze afronden.

Meer informatie over het programma, de sprekers en toegangskaarten is te vinden op www.wijnbouwcongres.nl.

Over de auteur: Jenny van Lieshout
Jenny van Lieshout (1980) studeerde Communicatiewetenschappen aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Tijdens haar eerste baan bij een culinaire uitgeverij raakte ze in de ban van wijn. Ze voltooide internationale...
Meer over:
Algemeen
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Wijn en Wijngaard nieuwsbrief

Nieuwsbrief Elke twee weken berichten over wijnbouw in Nederland en Vlaanderen per e-mail.