Algemeen

Wijngaarden bemesten met menselijke urine

Afgelopen week nam het Franse start-up bedrijf Toopi voor het eerst deel aan Vinitech. De Franse nationale instantie voor voedselveiligheid, milieu en arbeid, ANSES, heeft groen licht gegeven voor de verkoop van Lactipi Plus.

Lactipi Plus is een biostimulant geproduceerd uit menselijke urine die wordt verzameld in composttoiletten, geïnstalleerd bij tankstations langs snelwegen, het themapark Futuroscope en op verschillende festivals zoals Rock en Seine en Solidays. “Na stabilisatie en desinfectie voegen we suiker en de Lactobacillus paracasei-stam bacteriën toe”, merkt Jean-David Kakou, marketingmanager bij Toopi, op. Na fermentatie is slechts 25 liter urine per hectare nodig om 35 kg fosfor op te lossen, in vergelijking met 17.000 liter in onbewerkte staat.

Toopi gelooft dat urine de ontbrekende schakel is om de voedingsstoffenkringloop tussen consumenten en boeren te sluiten. Urine bevat niet genoeg voedingsstoffen om planten te voeden, maar het is een uitstekend medium om micro-organismen voor de landbouw te kweken. Deze micro-organismen kunnen bodemfosfor oplossen, atmosferische stikstof vastleggen of gewassen beschermen tegen droogtestress.

“Lactipi Plus bespaart 12 liter water per liter product en vermindert het gebruik van minerale meststoffen en de CO2-uitstoot zonder opbrengstverlies”, claimt Kakou.

Toopi raadt aan om 5 liter per hectare toe te passen in drie fasen: 2 l/ha net voor de bloei, 1,5 l/ha bij vruchtzetting en 1,5 l/ha bij veraison. De biostimulant moet worden verdund tot één liter per 9 liter water in een vernevelaar of spuit en aangebracht worden bij de voet van de wijnstokken. Veertig dagen na de eerste toepassing, als aanvulling op conventionele bemesting, heeft het bedrijf in de eerste tests een toename van ongeveer 10% in groei van scheuten en bladeren waargenomen.

Over de auteur: Jenny van Lieshout
Jenny van Lieshout (1980) studeerde Communicatiewetenschappen aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Tijdens haar eerste baan bij een culinaire uitgeverij raakte ze in de ban van wijn. Ze voltooide internationale...
Meer over:
Algemeen
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Wijn en Wijngaard nieuwsbrief

Nieuwsbrief Elke twee weken berichten over wijnbouw in Nederland en Vlaanderen per e-mail.