NIEUWS


Een regeneratieve revolutie

10 feb 2025 | Premium

Stadsmens Patrick Nijs staat graag met zijn voeten in de Hagelandse grond. Nijs is groot voorvechter van duurzame wijnbouw en draagt dit uit waar hij kan, beginnend met zijn eigen wijnen. Een gesprek met een ingenieur die zich omschoolde tot wijnmaker en wiens rode wijn Kontreir het schopte tot de wijnkaart van het bekendste driesterren-restaurant van Spanje, El Celler de Can Roca in Girona.


Vanessa Vaxelaire verkozen tot ‘Wine Lady of the Year 2025’

7 feb 2025

Vanessa Vaxelaire is uitgeroepen tot ‘Wine Lady of the Year’, een prestigieuze titel die sinds 2015 jaarlijks wordt toegekend aan een vrouwelijke professional die zich onderscheidt in de wijnsector.


Wijngaard zoekt wijngaardenier

31 jan 2025

Wijngaard Min Zeven, vernoemd naar het aantal meters dat het onder zeeniveau ligt, is te huur. Het is gevestigd in het hart van Flevoland.


Cursus ‘Terroir and Vineyard Management’ in Bordeaux

28 jan 2025



Terroir in wijnbouw is geen mystiek concept. Het kan worden verklaard binnen het kader van agronomische interacties tussen de wijnstok en zijn omgeving. 

Van 3 tot 7 maart 2025 organiseert Bordeaux Sciences Agro een 5-daagse cursus met het thema Terroir and Vineyard Management.



Wijn op vat in het oudste gebouw van Antwerpen



24 jan 2025

De Wijnfaktorij bestaat dit jaar 10 jaar en viert dit op een unieke manier. Drie vaten rode wijn zullen overgebracht worden naar de kelders van Het Steen, het oudst bewaarde gebouw van Antwerpen, om daar in koele en vochtige omstandigheden te rijpen. 




Zachte snoei: wanneer de plant niet de theorie volgt

16 jan 2025

Er is een alsmaar toenemende interesse in de zachte snoei van de wijnstok en dat is een goede zaak. Deze methode gaat uit van een duurzame wijnstok met een afwijkende opbouw van de plant en met respect voor de sapstroom.


Honden detecteren meeldauw in wijngaarden

10 jan 2025

Amerikaanse onderzoeksresultaten suggereren dat detectiehonden een effectief en innovatief hulpmiddel kunnen zijn om besmette planten in wijngaarden te identificeren.


Nieuwe toepassingen van koolzuurmaceratie

7 jan 2025

Koolzuurmaceratie blijkt effectief in het verlagen van alcohol, het verminderen van 'foxy' aroma's en het verlagen van hoge appelzuren.