NIEUWS


Boek ‘Mousserende Wijn – méthode traditionnelle’ de praktijk

10 nov 2020

De wijnbouwer uit de Champagne kan putten uit decennialange ervaring van verschillende generaties en heeft de infrastructuur ter beschikking. Ook de planten hebben al een respectabele leeftijd van waaruit kwaliteit kan worden gepuurd. Daarnaast bestaat een gigantisch marketingapparaat die de Champagne op wereldvlak promoot. De Belgische en de Nederlandse wijnbouw gaat er kwalitatief met rasse […]


Uitslag bekend; Wijnkeuring van de Lage Landen 2020

30 okt 2020

De Nederlandse en Belgische wijnboeren kunnen zich aardig meten met ervaren producenten van kwaliteitswijn. Dat stelt de organisatie van de Wijnkeuring van de Lage Landen 2020, op basis van de vele inzendingen van dit jaar. De jaarlijkse wijnkeuring van de lage landen is de enige internationale graadmeter voor de Belgische en Nederlandse wijnbouw; de resultaten […]


Wijnbouw in België jaarcijfers 2019 

21 sep 2020

De Belgische wijnbouw groeit fors evenals de investeringen. België heeft al 400 hectare wijngebied. Dat is een stijging van 15% en het ziet er naar uit dat . “Er zijn 18 nieuwe wijnboeren bijgekomen. Zo komen we op een voorlopig totaal van 154 wijnboeren en die zijn goed voor 1,5 miljoen liter wijn.” vertelde minister […]


Nederlandse wijn wordt steeds beter

7 sep 2020

De kwaliteit van Nederlandse wijnen wordt steeds beter. Dat stelt wijnexpert Stan Beurskens. Volgens de eigenaar van wijndomein St. Martinus in het Limburgse Vijlen is dat ook te zien aan de stijgende lijn in het aantal internationale medailles voor Nederlandse wijnen: “Nederland mag inmiddels een wijnland worden genoemd.” “In totaal produceert Nederland rond de 1,2 […]


Koen Podevijn over mousserende wijn

20 aug 2020

De populariteit van mousserende wijnen neemt de laatste jaren alsmaar toe. Reden voor de redactie van de ‘Wijn en Wijngaard’ om Koen Podevijn, schrijver van het recent verschenen boek ‘Mousserende wijn, ‘Méthode Traditionnelle’- de praktijk’ (ISBN 9789082554014, www.domeinpotdevin.be) te vragen om u als lezer de weg te wijzen naar een succesvolle productie van dit type […]


Wijnen en spijzen uit de Maasvallei

14 aug 2020

Nu in de komende Wijn en Wijngaard (no 3, 2020) het Portret over het Wijndomein Aldeneyck kan gaan lezen met hoeveel vakmanschap daar de diverse wijnen worden geproduceerd, was het zeker zo interessant om aan de Belgische kant van de Maasvallei te ontdekken hoe bepaalde streekgerechten zich laten combineren met deze wijnen. Ik laat u […]


Nieuwe BOB: vreugde in Winterswijk bij de Wijngaarden Hesselink en De Reeborghesch

4 aug 2020

Een drie jaar na de indiening van het verzoek tot het verkrijgen van een Beschermde Oorsprongbenaming voor de bestaande wijngaarden in Achterhoek-Winterswijk, heeft de Commissie van het Europese Parlement, op 13 juli 2020, de verordening vastgesteld dat de naam Achterhoek-Winterswijk {BOB} wordt beschermd. In Nederland werden reeds vijf andere oorsprongbenamingen toegekend. Het is een erkenning […]


Hoe Covid-19 het werk in de wijngaard omgooit

11 mei 2020

10 mei 2020, Wie had kunnen bevroeden dat wijnboeren een bevoorrechte plaats zouden krijgen in een land dat maatregelen moet nemen om een gezondheidscrisis  te moeten bezweren. Normaal hebben we het als wijnboeren over druiven, wijnen, schimmels en het weer, vooral nachtvorst en te weinig of te veel regen. Nu wordt alles beheerst door Covid19. […]